JAK ÚSPĚŠNĚ VYUŽÍT HUDBU V REKLAMĚ

26. 4. 2023
Nejnovější hity, klasické rockové písně 80. a 90. let i jazzové šlágry Franka Sinatry a uklidňující melodie Beatles - existuje mnoho písní, které v nás mohou zanechat trvalou stopu. Hudba v mnoha ohledech ovlivňuje kulturu a naopak. Zanechává emoce a určuje atmosféru. Správná píseň může dobrou reklamu posunout na vyšší úroveň a podpořit tak i zisk a růst podílu značky na trhu.

Orlando Wood ve své knize Lemon poukazuje na to, že využívání prvků pravé hemisféry mozku, jako je melodická hudba a kulturní odkazy, v reklamě za posledních 30 let pokleslo. Pokud jde o využívání hudby v dnešních reklamách, daleko častější jsou rytmické zvukové stopy. Hudba řízená rytmem však více oslovuje úzce zaměřenou pozornost levé hemisféry mozku a je méně účinná ve srovnání s písněmi s melodiemi a texty. (Více o teorii pravého a levého mozku v článku zde).

Hudba jako potenciál pro budování značky


Hudební linka v reklamě má prokazatelný vliv na to, aby reklama zaujala pozornost. Podívejte se na (a poslechněte si) některé z reklam, kterým hudební hitovka pomohla v získání oblíbenosti:

Apple, I Am the Greatest (4,1 hvězdičky)


Reklama společnosti Apple s 4,1 hvězdičkami na počest Mezinárodního dne osob se zdravotním postižením obsahuje skladbu I Am the Greatest od australského hudebního kolektivu Spinifex Gum. Reklama, v níž vystupuje řada lidí s postižením a funkce iPhonu, které jim pomáhají, jako je hlasové ovládání, AssistiveTouch a lupa, nám ukazuje, jak vypadá inkluzivita - a zpívá inspirativní poselství o individualitě, sebedůvěře a vytrvalosti. Není divu, že během několika dní nasbírala miliony zhlédnutí.


Three, Dancing Pony (5,4 hvězdiček)


Tento spot od společnosti Three a Wieden + Kennedy je jednou z nejlépe hodnocených britských reklam na naší platformě Test Your Ad. Chytlavý soundtrack Everywhere od Fleetwood Mac je jen jedním z důvodů, proč funguje. Využívá také průzkum společnosti System1, který zjistil, že cílová skupina společnosti Three ráda posílá přátelům textové zprávy s videi a fotografiemi, z nichž mnohé zobrazují zvířata ve vtipných situacích. Poník, který neočekávaně tančí moonwalk, odpovídá sloganu společnosti Three: „Blázniviny. Na těch záleží.“


Guinness, Precious Moments (4,8 hvězdičky)


Společnost Guinness ve své reklamě s písní Can't Take My Eyes Off You od Frankie Valliho, která získala 4,8 hvězdičky, zachytila nádherný pocit, kdy se po pandemii s přáteli vydáte do baru na pivo a posloucháte hudbu. Namísto použití původní nahrávky se spoléhá na to, že barman, číšník, servírka a hosté si budou broukat a zpívat. Zpočátku jde o tiché provedení, které však postupně přeroste v hlasitý a živý refrén zpívaný zákazníky s půllitry piva Guinness.


Kia, Robo Dog (4,8 hvězdičky)


Total Eclipse of the Heart je klasický hit 80. let a skvěle se hodí do reklamy Kia na Super Bowlu 2022, v níž vystupuje robotický psík, který se zamiluje do elektromobilu této značky. Vidíme ho, jak pronásleduje auto po celém městě, dokud se mu nevybije baterie a řidič ho znovu nepřivede k životu. Výzkum společnosti Spotify zjistil, že počet streamů písně Bonnie Tyler po zápase stoupl o 154,53 %.


M&S, Gifts that Give (5,9 hvězdiček)


Na Vánoce 2022 spolupracovala společnost M&S se společností Neighbourly, aby darovala milion liber místním komunitním skupinám. Účelová vánoční reklama tohoto maloobchodního řetězce tento závazek komunikuje a využívá vhodně nazvanou skladbu Treat People with Kindness od Harryho Stylese. Melodie je doplněna o živý sbor a dechovku, která si razí cestu rodinnou chodbou. Režisér filmu Největší showman Michael Gracey umně spojuje povznášející vokály, promyšlené momenty obdarovávání a smysl pro komunitu během Vánoc.


Správný výběr hudby


Reklamy musí pro komerční zisk bavit a hudba v tom může hrát velkou roli. Je důležité si uvědomit, že hudba by neměla být odsunuta na vedlejší kolej. V ideálním případě se o ní uvažuje již na počátku vývoje reklamní kampaně. Písně totiž pomáhají navázat kontakt, předat význam a signalizovat značku. V průběhu let bylo hodnocení System1 svědkem toho, že výměna jedné skladby za jinou může posunout reklamu z oblasti tří hvězdiček na výjimečné pětihvězdičkové skóre. Zvážení vhodné hudby již na počátku procesu briefingu tedy zajistí, že zvuky a vizuály přítomné v kreativě budou dobře sladěné a pomohou si vzájemně odvyprávět skvělý příběh, který zaujme.

Schopnost rozpoznat hudbu a její melodii je neuvěřitelně silnou funkcí pravé hemisféry mozku, která pomáhá značkám vštípit se divákům do paměti. Pokud máte v rukou hit, nabízí vám dlouhodobý potenciál pro budování značky.

Která reklama a hudební skladba je pro vás tou, co rezonuje vaším srdcem dodnes?

Zdroj: system1group.com

Načítání dalších...