Zdroj: Pixabay.com
AKTUALITY DOMÁCÍ KRÁTKÁ ZPRÁVA

NABÍDKY DO TENDRU ATO ZASLALY NIELSEN ADMOSPHERE A KANTAR

9. 8. 2021
Asociace televizních agentur plánuje posunout měření sledovanosti televize a videa na vyšší úroveň. Novinkou pro období 2023-2027 by mělo být crossmediální měření. Nabídky do tendru zaslaly dvě výzkumné agentury.

Nabídky na účast ve výběrovém řízení Asociace televizních organizací (ATO) na realizátora crossplatformního elektronického měření sledovanosti pro období let 2023-2027 zaslaly v červenci agentury Kantar Media a Nielsen Admosphere. Prezentace návrhu od obou agentur se uskuteční v září. Vítěz by měl být znám do konce letošního října. „Nejpozději do 30. listopadu bychom měli podepsat smlouvu s novým realizátorem,“ sdělila MediaGuru.cz jednatelka ATO Vlasta Roškotová.

Ambicí ATO je v novém projektu zajištění komplexního měření TV sledovanosti pro všechny úrovně měření konzumace videoobsahu. A to na všech dostupných platformách (cross-platform), prostřednictvím všech dostupných koncových zařízení (cross-device) a s využitím moderních technologií. „Prostřednictvím nového projektu bychom rádi posunuli elektronické měření televizní sledovanosti na vyšší úroveň. Projekt bude reflektovat nejen technologické změny, ke kterým v oboru dochází, ale reagovat efektivněji na nové zvyklosti v diváckém chování. Jsme svědky změny způsobu konzumace televizního obsahu, zejména u mladších cílových skupin. Stejně tak se ve zvýšené míře videoobsah dostává k divákovi přes nové distribuční platformy, ať už se jedná např. o mobilní aplikace iOS a Android, HbbTV, aplikace SmartTV, IPTV/OTT či jiné,“ zdůvodnila jednatelka ATO.

ATO zamýšlí měřit lineární i nelineární vysílání a také zpětné zhlédnutí (nově až 30 dnů zpětně). Novinkou bude rozšíření měření videoobsahu (tj. pořady i reklamní sdělení) na všech platformách a koncových zařízeních (televizor, smart TV s HbbTV, PC, tablet, mobilní telefon), kde ke sledování dochází. „Progresivním prvkem v budoucím projektu je crossmediální měření. Od něj očekáváme informace o celkovém zásahu pořadů a celkovém zásahu reklamy zpracované v jedné analýze, kde budou zahrnuty všechny relevantní platformy,“ dodává Vlasta Roškotová.

Specifikem českého projektu je měření sledovanosti v reálném čase (Real-Time data). Nadále se počítá i se zpracováním meteodat a také s výzkumem životního stylu (LSS).

Stávajícím realizátorem elektronického měření sledovanosti a konzumace videoobsahu je agentura Nielsen Admosphere. Sledovanost televize v Česku měří od roku 2002. V současnosti je do projektu zařazeno téměř dva tisíce domácností a data se měří s přesností na vteřinu. Projekt se v posledním období (2018-2022) rozšířil o sledovanost televizního a netelevizního obsahu na internetu (PEM-D). Měří se všechna koncová zařízení pro přehrávání videoobsahu.

Zdroj: mediaguru.cz

Načítání dalších...