SYMPOZIUM 2022 PODPOŘILO NASAZENÍ CÍLENÉ REKLAMY V HBBTV

24. 11. 2022
Hlavní hráči v odvětví přijímají opatření k důslednému zavádění specifikace HbbTV pro cílenou reklamu (HbbTV-TA) na evropském trhu, a otevírají tak vysílatelům, inzerentům a výrobcům nové příležitosti k monetizaci. Tento vývoj byl jedním z témat projednávaných na 10. ročníku Sympozia a udílení cen HbbTV 2022.

Každoroční klíčové setkání předních zástupců odvětví CTV, které pořádala Asociace HbbTV a česká Asociace komerčních televizí (AKTV), se letos konalo 9. a 10. listopadu v Praze. Akci navštívilo přibližně 200 účastníků z 18 zemí Evropy, z USA a Latinské Ameriky.
„Jsme velmi rádi, že jsme se mohli podílet právě na jubilejním 10. ročníku Sympozia HbbTV. Byla to velmi úspěšná akce i z pohledu zástupců České republiky, kdy VOD služba Voyo získala hned dvě ocenění v rámci HbbTV Awards. To dokazuje, že jak technická vyspělost našeho regionu, tak i připravenost klientů pustit se do inovativních HbbTV kampaní je u nás na vysoké úrovni,“

řekl prezident AKTV Jan Vlček.
„Jedním z důležitých trendů, které se na Sympoziu projevily, je zapojení hráčů v odvětví do různých iniciativ pro lepší využívání a zavádění specifikací HbbTV a zvyšování praktičnosti a efektivity ekosystému HbbTV, protože hybridní televize v současnosti není jen oblastí inovací, ale mnoha společnostem také umožňuje podnikat. Dokonalým příkladem je založení ATVI,“

uvedl předseda HbbTV Vincent Grivet.

Iniciativa adresovatelné televize (ATVI), založená německými mediálními společnostmi RTL Deutschland a Seven.One Entertainment Group, chce dosáhnout plné technické interoperability specifikací HbbTV-TA a ADB2 na chytrých televizorech a set-top-boxech v celé Evropě. Iniciativa je přístupná všem vysílatelům, provozovatelům platforem a výrobcům hardwaru, kteří o ni projeví zájem, zdůraznil Andre Prahl (RTL), spoluředitel nového podniku na Sympoziu a udílení cen HbbTV 2022.

K hlavním tématům konference patřilo zapojení HbbTV do nového standardu DVB-I, který spojuje lineární televizní kanály a streamovací služby do jednotného seznamu kanálů, důležitá oblast režimů shody a interoperability, které zajišťují plný soulad přijímačů se specifikacemi HbbTV, a technologické trendy, např. příležitosti pro vysílatele v metaverzu a HbbTV nad rámec klasického vysílacího prostředí. „OTT není omluvou, proč nezavádět HbbTV,“ uvedl Klaus Merkel (rbb) s odkazem na poskytovatele OTT, jako je 1&1 TV a Joyn, kteří na svých platformách HbbTV zavedli.

V rámci Sympozia HbbTV 2022 se konal také pátý ročník udílení cen HbbTV, který byl přehlídkou a oslavou vynikajících výsledků a nejlepších postupů v komunitě HbbTV. Ceny byly předány na prestižním ceremoniálu 9. listopadu. Úplný seznam držitelů cen HbbTV 2022 je k dispozici zde.

Pro čelní představitele odvětví, kteří se do Prahy nemohli dostavit osobně, se Sympozium a udílení cen HbbTV 2022 živě streamovalo a byl z něj pořízen záznam: den 1 a den 2. Virtuální obchodní zóna poskytuje přehled činnosti sponzorů a jejich zástupců. Podrobnější informace o programu konference, přednášejících a sponzorech jsou uvedené v brožuře k akci (PDF). Prezentace z konference a fotogalerie jsou dostupné na webové stránce konference.

Jedenáctý ročník Sympozia a udílení cen HbbTV se uskuteční v listopadu 2023 v italské Neapoli.

HbbTV je neziskové sdružení registrované ve Švýcarsku. Má přibližně 80 členů, k nimž patří všichni světoví výrobci televizorů, velké evropské vysílací společnosti a televizní platformy i celá řada světových dodavatelů technologií a čipových sad. Více informací je uvedeno na stránkách www.hbbtv.org



O Asociaci HbbTV
Hybridní televize (označovaná jako „HbbTV“) je globální iniciativa, která vytváří specifikaci pro poskytování služeb pokročilé a interaktivní televize a zábavy spotřebitelům pomocí kombinace televizního vysílání a širokopásmového internetu. Specifikaci HbbTV vytvářejí lídři v oboru, aby zkvalitnili zkušenosti spotřebitelů při sledování videa pomocí připojených televizorů, set-top-boxů a víceobrazovkových zařízení. Specifikace HbbTV používá prvky stávajících specifikací z jiných standardů, včetně OIPF, CEA, DVB, MPEG-DASH a W3C. Díky začlenění činnosti organizace Open IPTV Forum (OIPF) v roce 2014 a Smart TV Alliance v roce 2016 je HbbTV schopná oslovit poskytovatele služeb a dodavatele technologií pro IPTV služby i kombinované vysílací a over-the-top (OTT) služby. 


Načítání dalších...